Έντυπη Έκδοση

Η Γενιά του '30 ταξιδεύει στο Λονδίνο

Με αιχμή του δόρατος αριστουργήματα Τσαρούχη και Γκίκα ο οίκος Bonhams δημοπρατεί στο Λονδίνο ελληνικά έργα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης

«Το σκοτεινό μεσημέρι», «η Υδρα» και «ο αρχιερέας» του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, «Το όραμα του Δαυίδ» του Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και έργα προγενέστερων όπως του Θεόφιλου, του Γεώργιου Μπουζιάνη, του Μιχάλη Οικονόμου κ.ά., εκτίθενται στην Γκαλερί Image, (Λ. Αμαλίας 36), λίγο πριν μεταφερθούν στο Λονδίνο και δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams, στον καθιερωμένο πλέον ελληνικό κύκλο.

«Το σκοτεινό μεσημέρι» του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα «Το σκοτεινό μεσημέρι» του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα Με αιχμή του δόρατος τη γενιά του '30, ο αγγλικός οίκος διά μέσω της εταιρείας εικαστικών συμβούλων Art Expertise παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό έργα συλλεκτικά και ακριβοθώρητα, αρκετά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, στοιχείο που παράλληλα με το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, αξίζει εύλογα της προσοχής και των λιγότερο προνομιούχων φιλότεχνων.

Αριστουργήματα καταξιωμένων καλλιτεχνών με τιμές εκκίνησης από 3.000 μέχρι 320.000 ευρώ, σε μια απολαυστική έκθεση που ολοκληρώνεται απόψε. Με αφορμή την παρουσίαση των έργων και την προγραμματισμένη δημοπρασία στο Λονδίνο η εκπρόσωπος του αγγλικού οίκου στην Ελλάδα Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, μιλά στην «Ε» για τις σταθερές αξίες της ελληνικής ζωγραφικής, και τον άγνωστο σε πολλούς κόσμο των δημοπρασιών έργων Τέχνης. Τις αλλαγές μετά την επέλαση της οικονομικής κρίσης καθώς και τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές. Για όσους επενδύουν σε έργα Τέχνης αλλά και όσους αποφασίζουν να αποχωριστούν κομμάτια από τη συλλογή τους.

- Ποιοι είναι οι κύριοι αγοραστές σας και κυρίως από ποιους τα αγοράζουν;

«Τα έργα διοχετεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό σε Ελληνες της διασποράς καθώς κάναμε τις πωλήσεις από το κέντρο Τέχνης στο Λονδίνο. Με το πέρασμα των χρόνων όμως αρκετά αποκτήθηκαν και από ξένους συλλέκτες. Τα έργα κινούνται συνήθως μεταξύ συλλεκτών που αλλάζουν τη συλλογή τους. Πολλά επίσης πωλούνται από κληρονόμους, ή από κάποιους που χρειάζονται χρήματα σε άμεσο χρόνο. Εμείς από την πλευρά μας ως σύμβουλοι τέχνης οφείλουμε να ενημερώνουμε τους πελάτες μας πότε κρίνεται η καλύτερη στιγμή προκειμένου να πωληθεί ένα έργο. Πότε δηλαδή βρίσκεται στο ζενίθ της αξίας του».

- Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τις δημοπρασίες σε ελληνικά έργα Τέχνης;

«Το όραμα του Δαυίδ» του Γιάννη Τσαρούχη «Το όραμα του Δαυίδ» του Γιάννη Τσαρούχη «Η αγορά αναπτύσσεται δυναμικά ακόμη και μέσα στην κρίση. Η ελληνική αγορά ήταν στο ζενίθ της από τη δεκαετία του '90 μέχρι το 2010. Περιορίστηκε αρκετά το κοινό στην Ελλάδα αλλά αναπτύχθηκε στους έλληνες της διασποράς. Δημοπρατείται μικρότερος όγκος έργων και πλέον πουλάμε περίπου το 70% όσων εκθέτουμε, ενώ παλιότερα αυτό το ποσοστό ξεπερνούσε το 90%. Σήμερα ωστόσο για όποιον έχει χρήματα είναι μια πολύ καλή περίοδος για να επενδύσει σε έργα Τέχνης».

- Ποια είναι η θέση της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης στο χάρτη των δημοπρασιών;

«Η παγκόσμια τάση σήμερα όχι μόνο αναφορικά με την ελληνική Τέχνη, βρίσκεται μεταξύ Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης. Αυτά τα έργα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και δημοπρατούνται στις καλύτερες τιμές. Παλαιότερα είχαμε τα λεγόμενα κλασικά αριστουργήματα, μετά πήγαμε στους ιμπρεσιονιστές και στον 19ο αιώνα. Τώρα βρισκόμαστε στους μεταπολεμικούς και σύγχρονους».

«Κάννες» Θάνος Τσίγκος «Κάννες» Θάνος Τσίγκος - Δείχνετε μια σταθερή προτίμηση στη γενιά του '30.

«Είναι πολύ αγαπητή στο συλλεκτικό κοινό και ένας επιπλέον λόγος είναι ότι έχει προωθηθεί και από τα ελληνικά μουσεία που έχουν διοργανώσει αρκετές εκθέσεις στο παρελθόν, ειδικά σε έργα Τσαρούχη και Γκίκα».

- Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα έργα που θα δημοπρατήσετε;

«Η επιλογή των έργων που δημοπρατούνται διαμορφώνεται από την αγορά και τι ζητάνε οι συλλέκτες, τη χρονική περίοδο που διοργανώνουμε τη δημοπρασία. Δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Πολλές φορές "κυνηγάμε" έργα για χρόνια μέχρι να αποφασίσουν οι συλλέκτες να τα πουλήσουν. Η συγκεκριμένη σειρά έργων επί παραδείγματι προετοιμάζεται έξι μήνες. Πρώτα απ' όλα πρέπει το έργο να είναι καλής ποιότητας, εν συνεχεία εξετάζουμε το συνολικό έργο του καλλιτέχνη, να είναι σε καλή κατάσταση, καθώς και το θέμα που αναπαριστά. Αν ένας πίνακας επί παραδείγματι αναπαριστά ένα νεκρό ζώο ακόμη και αν ο ζωγράφος θεωρείται καταξιωμένος, το θέμα παραμένει αντιεμπορικό, σε αντίθεση με ένα ηθογραφικό θέμα, ένα τοπίο ή ένα αφαιρετικό θέμα. Σημαντικό επίσης κρίνεται αν έχει συμπεριληφθεί στις μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις του καλλιτέχνη, αν υπάρχουν δημοσιεύσεις του ή ακόμη και από ποια συλλογή προέρχεται, γεγονός που προσδίδει επιπρόσθετη αξία».

- Ποιος είναι ο όγκος στις δημοπρασίες των ελληνικών εικαστικών εγκαταστάσεων;

«Δεν θα έλεγα ότι είναι μεγάλος καθώς οι σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί που ασχολούνται με εικαστικές εγκαταστάσεις χτίζουν ακόμη την καριέρα τους. Γενικότερα όμως αν εξαιρέσουμε το video art, οι εγκαταστάσεις των ξένων καλλιτεχνών έχουν μπει αρκετά δυναμικά στη διαδικασία των δημοπρασιών».

- Ποια είναι η συμμετοχή ελληνικών Μουσείων και Ιδρυμάτων στις δημοπρασίες που πραγματοποιείτε;

«Αυτή τη στιγμή η παρουσία τους δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή, αλλά παλιότερα όταν υπήρχε η δυνατότητα εμπλούτιζαν τις συλλογές τους αν εντόπιζαν ένα αξιόλογο έργο. Πλέον συναλλασσόμαστε σχεδόν αποκλειστικά με ιδιώτες συλλέκτες και κυρίως έλληνες της διασποράς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Εικαστικά
Σύγχρονη Τέχνη
Εκθέσεις