Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ

Τεστ αντοχής με γκρίνιες

Με τον Απόστολο Κακλαμάνη να έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει διότι «μετά θα ντρέπεται» και τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να βράζουν από οργή, προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στην αναμέτρηση με τον ίδιο της τον εαυτό μετά το αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ξήλωμα του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Δυσφορούν, γκρινιάζουν ώς την ώρα της ψηφοφορίας Δυσφορούν, γκρινιάζουν ώς την ώρα της ψηφοφορίας Δυσθυμία

Κυβερνητικοί βουλευτές δεν έκρυβαν τη δυσθυμία για την αιφνίδια αυτή εξέλιξη, ενώ για να αποφευχθούν τα χειρότερα επιστρατεύτηκαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης (προσήλθε στη Βουλή) όσο και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Θανάσης Μπούρας προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις και να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα.

Σήμερα το μεσημέρι, οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, θα φανεί αν οι παρεμβάσεις τους έπιασαν τόπο. Πάντως χθες δεν ήταν λίγοι οι «γαλάζιοι» και οι «πράσινοι» βουλευτές που ζητούσαν παρασκηνιακά εξηγήσεις.

Ο Γιώργος Βλάχος ήταν ένας από αυτούς, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσφορία του κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής της Ν.Δ. αξίωσε από τον Γκίκα Χαρδούβελη να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις.

Ζήτησε μάλιστα να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που παραπλάνησαν τον υπουργό Οικονομικών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η κυβέρνηση στο φιάσκο αυτό.

«Επιτέλους κάποιος πρέπει να πάει στο σπίτι του» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο αργότερα, μιλώντας με δημοσιογράφους, ανέφερε με νόημα ότι αν δεν έχει παραπλανήσει κανείς τον κ. Χαρδούβελη, τότε την τύχη του θα πρέπει να την κρίνει ο Αντώνης Σαμαράς. Σε ερώτηση αν στοχοποιεί τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαβαΐδου απάντησε: «Δεν νομοθετεί η κυρία Σαββαΐδου».

Νωρίτερα και η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τον όλο χειρισμό, ζητώντας μάλιστα να μεταφερθεί το «διάβημά» της προς τον υπουργό Οικονομικών.

Πυρά εκτόξευσε και ο Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ), που διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση να αποσυρθεί η παράγραφος που αφορά τη φορολογία εισοδήματος.

«Πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας. Αναρωτιέμαι αν έχει κανείς ευθύνες» δήλωσε και ο Γιάννης Μιχελάκης (Ν.Δ.).

Τα αδικαιολόγητα

Στον αντίποδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ισχυριζόμενος ότι το ξήλωμα δεν προκλήθηκε λόγω της «κόκκινης» κάρτας που έβγαλε η τρόικα αλλά σε «παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ούτως ή άλλως το 96% των οφειλετών του ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσαν να υπαχθούν στις 72 ή στις 100 δόσεις που προβλεπόταν αρχικά. Υπογράμμισε ότι με τη νέα ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να μη δημιουργήσει νέο κύμα οφειλετών που σκοπίμως δεν καταβάλλουν τις οφειλές, ενώ θέλει ταυτόχρονα να επιβραβεύσει εμπράκτως όσους είναι συνεπείς.

Κυβερνητικές αλχημείες για τις οφειλές

Ως απόδοση δικαιοσύνης για τους αδύναμους φορολογούμενους χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τις αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που αφήνουν εκτός ρύθμισης τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η κυβέρνηση επιχείρησε μετά τη θύελλα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για λάθος της ρύθμισης που θα άφηνε εκτός των 72-100 δόσεων τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 96% των οφειλετών θα έμενε τελικά εκτός ρύθμισης. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, γιατί εξαιτίας του περιορισμού που υπάρχει στη ρύθμιση για ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, θα άφηνε εκτός το 92% των οφειλετών που έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ, ενώ ποσοστό της τάξης του 4% οφείλει ΕΝΦΙΑ από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο μέσος ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα 536 ευρώ μετά τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών. Επομένως, για την πλειονότητα των οφειλετών, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι δόσεις δεν θα υπερέβαιναν τις 10 και για ένα ποσοστό τις 30.

Αυτό βέβαια που ξεχνά να υπολογίσει η κυβέρνηση, είναι οι υπόλοιπες οφειλές που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι προς την Εφορία, με τις οποίες αυξάνεται το συνολικό ποσό, με αποτέλεσμα να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Το φίδι από την τρύπα στη Βουλή εκλήθη να βγάλει ο αναρμόδιος για το θέμα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς αυτός επιλέχθηκε να υπερασπιστεί την κυβερνητική απόφαση και όχι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γίωργος Μαυραγάνης, αρμόδιος για φορολογικά θέματα.

«Η παρέμβασή μας αποσκοπεί στο να δείξει ότι οι συνεπείς επιβραβεύονται και οι ασυνεπείς αποδοκιμάζονται» είπε ο κύριος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι με βάση τις αρχικές διατάξεις, οι οποίες τροποποιούνται σήμερα, ενδεχομένως συνεπείς φορολογούμενοι να αθετούσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πλέον μετά και την εξαίρεση από τη ρύθμιση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ένταξη σε αυτή αλλά και η διατήρησή της γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όσοι ενταχθούν στις δόσεις πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες οφειλές τους.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εξυπηρετούν και τη δόση των βεβαιωμένων φόρων που θα «τρέχουν» τους επόμενους μήνες, αλλά και τη δόση από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάνοντας πλέον τη ρύθμιση να μην είναι όσο ελκυστική ήταν με την αρχική της μορφή.

ΑΛΕΞ. ΚΛΩΣΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία
Βουλή
Υπουργείο Οικονομικών